Tawerna

Tawerna Kapitańska – jedyne takie miejsce w województwie małopolskim

Wynajmując dom w Kluszkowcach nad jeziorem Czorsztyńskim, z pewnością odwiedzisz słynną Tawernę Kapitańską. To miejsce cenią sobie zarówno goście naszych Chatek Qdłatek, jak i inni miłośnicy naszej doskonałej kuchni, uśmiechniętej obsługi i wyjątkowej atmosfery. Wypoczywając w górskim rejonie Czorsztyna, nie sposób nie zawitać tam choćby raz.

Wnętrze Tawerny Kapitańskiej sprzyja spotkaniom w gronie znajomych oraz długim rozmowom, które często przenoszą się na taras z pięknym widokiem. Tak, więc jeśli spędzasz urlop w górach Małopolski, odkryj Tawernę Kapitańską – miejsce, do którego warto wracać!

Tawerna Kapitańska — odetchnij po aktywnym dniu

Wypoczynek w naszej okolicy wiąże się zwykle z intensywną aktywnością, a nic  tak nie regeneruje sił po dniu pełnym atrakcji, jak dobry posiłek.

W Tawernie Kapitańskiej znajdą Państwo wyśmienite dania, przygotowane z produktów własnych i od sprawdzonych, lokalnych dostawców.

Szczególne miejsce w karcie dań zajmuje pstrąg, którego wędzimy według unikalnego i niespotykanego w innych restauracjach przepisu, używając dymu olchowo-bukowego oraz doskonale dopasowanych ziół. Na uwagę zasługują pstrągi pieczone przygotowane na co najmniej 7 sposobów

W menu znajdują się także aromatyczne zupy – w tym fantastyczna pikantna zupa rybna czy delikatny bulion pstrągowy – a także domowe pierogi, makarony i inne przysmaki. Polecamy również Waszej uwadze pieczoną kaczkę z nutą cynamonu lub łososia z miodem.

To tu posmakować można dania przyrządzone na sposób bałkański /jagnięcina czy ryby spod peki/ przygotowywane na zamówienie.

Zapraszamy Państwa:

  • od połowy kwietnia do końca maja i od października do połowy listopada –w każdy piątek, sobotę i niedzielę,

  • od 26 grudnia do końca ferii zimowych – codziennie,

  • od początku czerwca do końca września – codziennie.

Istnieje również możliwość organizacji spotkań grupowych przez cały rok. W tym celu prosimy o wcześniejszy kontakt i dokonanie rezerwacji odpowiedniego terminu.

Nasza restauracyjka jest kameralna, zatem zwłaszcza w weekendy zalecamy rezerwację miejsc 🙂

Dunajec – przełom się!

Z dumą informujemy, że trzy dania z naszego menu zostały wyróżnione znakiem marki regionalnej „Dunajec – przełom się!”. To wyjątkowe wyróżnienie otrzymują produkty, które w autentyczny sposób oddają ducha doliny Dunajca – smak tradycji, lokalność i szacunek dla przyrody.

W naszej kuchni króluje górski pstrąg, przygotowywany z sercem, zgodnie z lokalnymi recepturami. Wyróżnione dania to:

  • Bulion pstrągowy z pierożkami z wędzonym pstrągiem
  • Wędzony pstrąg górski z tartym chrzanem
  • Pieczony pstrąg z borowikami w śmietanie

Zapraszamy do smakowania regionu – naturalnie, lokalnie i z charakterem.

Smakuj z Dunajcem. Przełom się!

English version:

Dunajec – Break Through!
Our trout dishes have been awarded the regional quality mark “Dunajec – Break Through!” – a symbol of authentic local flavor and tradition. Taste the spirit of the region!

 

 

 

Galeria Tawerny Kapitańskiej

Menu