Tawerna Kapitańska – jedyne takie miejsce w województwie małopolskim
Wynajmując dom w Kluszkowcach nad jeziorem Czorsztyńskim, z pewnością odwiedzisz słynną Tawernę Kapitańską. To miejsce cenią sobie zarówno goście naszych Chatek Qdłatek, jak i inni miłośnicy naszej doskonałej kuchni, uśmiechniętej obsługi i wyjątkowej atmosfery. Wypoczywając w górskim rejonie Czorsztyna, nie sposób nie zawitać tam choćby raz.
Wnętrze Tawerny Kapitańskiej sprzyja spotkaniom w gronie znajomych oraz długim rozmowom, które często przenoszą się na taras z pięknym widokiem. Tak, więc jeśli spędzasz urlop w górach Małopolski, odkryj Tawernę Kapitańską – miejsce, do którego warto wracać!
Tawerna Kapitańska — odetchnij po aktywnym dniu
Wypoczynek w naszej okolicy wiąże się zwykle z intensywną aktywnością, a nic tak nie regeneruje sił po dniu pełnym atrakcji, jak dobry posiłek.
W Tawernie Kapitańskiej znajdą Państwo wyśmienite dania, przygotowane z produktów własnych i od sprawdzonych, lokalnych dostawców.
Szczególne miejsce w karcie dań zajmuje pstrąg, którego wędzimy według unikalnego i niespotykanego w innych restauracjach przepisu, używając dymu olchowo-bukowego oraz doskonale dopasowanych ziół. Na uwagę zasługują pstrągi pieczone przygotowane na co najmniej 7 sposobów
W menu znajdują się także aromatyczne zupy – w tym fantastyczna pikantna zupa rybna czy delikatny bulion pstrągowy – a także domowe pierogi, makarony i inne przysmaki. Polecamy również Waszej uwadze pieczoną kaczkę z nutą cynamonu lub łososia z miodem.
To tu posmakować można dania przyrządzone na sposób bałkański /jagnięcina czy ryby spod peki/ przygotowywane na zamówienie.
Zapraszamy Państwa:
od połowy kwietnia do końca maja i od października do połowy listopada –w każdy piątek, sobotę i niedzielę,
od 26 grudnia do końca ferii zimowych – codziennie,
od początku czerwca do końca września – codziennie.
Istnieje również możliwość organizacji spotkań grupowych przez cały rok. W tym celu prosimy o wcześniejszy kontakt i dokonanie rezerwacji odpowiedniego terminu.
Nasza restauracyjka jest kameralna, zatem zwłaszcza w weekendy zalecamy rezerwację miejsc 🙂
Dunajec – przełom się!
Z dumą informujemy, że trzy dania z naszego menu zostały wyróżnione znakiem marki regionalnej „Dunajec – przełom się!”. To wyjątkowe wyróżnienie otrzymują produkty, które w autentyczny sposób oddają ducha doliny Dunajca – smak tradycji, lokalność i szacunek dla przyrody.
W naszej kuchni króluje górski pstrąg, przygotowywany z sercem, zgodnie z lokalnymi recepturami. Wyróżnione dania to:
- Bulion pstrągowy z pierożkami z wędzonym pstrągiem
- Wędzony pstrąg górski z tartym chrzanem
- Pieczony pstrąg z borowikami w śmietanie
Zapraszamy do smakowania regionu – naturalnie, lokalnie i z charakterem.
Smakuj z Dunajcem. Przełom się!
English version:
Dunajec – Break Through!
Our trout dishes have been awarded the regional quality mark “Dunajec – Break Through!” – a symbol of authentic local flavor and tradition. Taste the spirit of the region!