Czas na pstrąga, króla potoków górskich – pstrąg na kilka sposobów w Tawernie Kapitańskiej Kluszkowce

Czas na pstrąga, króla potoków górskich – pstrąg na kilka sposobów w Tawernie Kapitańskiej Kluszkowce

Pstrąg to w Polsce wciąż ryba niedoceniana, choć cechuje się znakomitymi walorami smakowymi i zawiera najwięcej z ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Smakuje najlepiej świeżo przygotowana, o co szczególnie dbamy w naszej Tawernie Kapitańskiej. Jakie wyjątkowe potrawy z pstrągiem w roli głównej przygotowaliśmy dla Państwa?

Uczta dla podniebienia, czyli pstrąg wędzony

Polacy uwielbiają ryby wędzone, zwłaszcza łososia ale my w naszej Tawernie podajemy jego krewnego  tj. PSTRĄGA.  Pstrąg w wersji wędzonej jest spotykany zdecydowanie rzadziej, choć pozbawiony jest zanieczyszczeń, głównie za sprawą pochodzenia. Można go spotkać przede wszystkim w czystych strumieniach i wyłowiony z nich, trafia na Państwa talerze w Tawernie Kapitańskiej, nasz pochodzi z potoku Czarny Dunajec.

Lokalne smaki, czyli pstrąg pieczony z borowikami i śmietaną

Ryby i grzyby. Czy to dobre połączenie? Okazuje się, że znakomite, co potwierdzają od lat odwiedzający nas goście. Pstrąga w tym wydaniu podajemy z najszlachetniejszym spośród grzybów, czyli borowikiem, a także ze śmietaną, a przepis przekazała mi moja Babcie Lusia. Choć danie to cechuje prostota, to żaden składnik nie jest w nim przypadkowy, dzięki czemu z pewnością będą chcieli Państwo wrócić po więcej.

Czosnkowy zawrót głowy, czyli pstrąg pieczony z masłem i czosnkiem niedźwiedzim lub z masłem, koperkiem i czosnkiem

Subtelny smak czosnku niedźwiedziego lub para koperek i czosnek również znakomicie współgra z pstrągiem. Zanurzone w maśle liście czosnku niedźwiedziego lub koperek i czosnek powodują, że ryba nabiera wspaniałego, głębokiego aromatu, który idealnie łączy się z delikatnym mięsem pstrąga. Czy takie połączenia rzeczywiście mają sens? Tego mogą się Państwo przekonać tylko w naszej Tawernie.

Górska przygoda, czyli pstrąg pieczony z oscypkiem

Mariaż ryby z oscypkiem to – nie zaprzeczamy – zaskakująca mieszanka. Najbardziej znany ser owczy rodem z polskich gór stanowi znakomite tło dla naszego pstrąga. Kluczem w przypadku tego dania jest odpowiednia temperatura tak, aby oscypek był delikatnie roztopiony i zdążył uwolnić swój aromat.

Pstrąg to główna gwiazda naszej Tawerny Kapitańskiej, dlatego przygotowaliśmy go ogółem w ośmiu zestawieniach. Mogą być Państwo jednak pewni, że w każdym z nich to właśnie PSTRĄG gra rolę główną.

Czas na pstrąga, króla potoków górskich – pstrąg na kilka sposobów w Tawernie Kapitańskiej Kluszkowce