Czas na pstrąga, króla potoków górskich – pstrąg na kilka sposobów w Tawernie Kapitańskiej Kluszkowce

Czas na pstrąga, króla potoków górskich – pstrąg na kilka sposobów w Tawernie Kapitańskiej Kluszkowce

Pstrąg to w Polsce wciąż ryba niedoceniana, choć cechuje się znakomitymi walorami smakowymi, oczywiście o ile zostanie prawidłowo przyrządzona. Smakuje najlepiej również jako świeża, o co szczególnie dbamy w naszej Tawernie Kapitańskiej. Jakie wyjątkowe potrawy z pstrągiem w roli głównej przygotowaliśmy dla Państwa?

Uczta dla podniebienia, czyli pstrąg wędzony

Polacy uwielbiają ryby wędzone, zwłaszcza łososia. Niestety często pochodzi on z hodowli lub mocno zanieczyszczonych mórz co sprawia, że choć smaczny, nie jest najzdrowszy. Pstrąg w wersji wędzonej jest spotykany zdecydowanie rzadziej, choć pozbawiony jest zanieczyszczeń, głównie za sprawą pochodzenia. Można go spotkać przede wszystkim w czystych strumieniach i jeziorach, i wyłowiony z nich, trafia na Państwa talerze w Tawernie Kapitańskiej.

Lokalne smaki, czyli pstrąg pieczony z borowikami i śmietaną

Ryby i grzyby. Czy to dobre połączenie? Okazuje się, że znakomite, co potwierdzają od lat odwiedzający nas goście. Pstrąga w tym wydaniu podajemy z najszlachetniejszym spośród grzybów, czyli borowikiem, a także ze śmietaną. Choć danie to cechuje prostota, to żaden składnik nie jest w nim przypadkowy, dzięki czemu z pewnością będą chcieli Państwo wrócić po więcej.

Migdałowy zawrót głowy, czyli pstrąg pieczony z masłem i migdałami

Subtelny smak migdałów również znakomicie współgra z pstrągiem. Prażone na maśle płatki nabierają wspaniałego, głębokiego aromatu, który idealnie łączy się z delikatnie doprawionym mięsem pstrąga. Czy takie połączenie rzeczywiście ma sens? Tego mogą się Państwo przekonać tylko w naszej Tawernie.

Górska przygoda, czyli pstrąg pieczony z oscypkiem

Mariaż ryby z oscypkiem to – nie zaprzeczamy – zaskakująca mieszanka. Najbardziej znany ser owczy rodem z polskich gór stanowi znakomite tło dla naszego pstrąga. Kluczem w przypadku tego dania jest odpowiednia temperatura tak, aby oscypek był delikatnie roztopiony i zdążył uwolnić swój aromat.

Pstrąg to główna gwiazda naszej Tawerny Kapitańskiej, dlatego przygotowaliśmy go ogółem w ośmiu zestawieniach. Mogą być Państwo jednak pewni, że w każdym z nich gra rolę główną.

Czas na pstrąga, króla potoków górskich – pstrąg na kilka sposobów w Tawernie Kapitańskiej Kluszkowce